Τρόποι
επικοινωνίας με
τους Ειδικούς μας
bibero_990x295

Προετοιμασία μπιμπερό με μητρικό ή βρεφικό γάλα

Η προετοιμασία ενός γεύματος με μπιμπερό είναι πολύ διαφορετική απ’ το θηλασμό. Παρόλο που είναι περισσότερα αυτά που πρέπει να θυμάστε, σας διαβεβαιώνουμε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα γνωρίζετε σχεδόν τα πάντα. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στην προετοιμασία των γευμάτων, αν όμως έχετε απορίες, παρακαλούμε, ελάτε σε επαφή με τις Ειδικούς μας.

 

Πώς να προετοιμάσετε ένα μπιμπερό με μητρικό γάλα

Για να είστε σίγουρη πως το γάλα είναι ασφαλές για το μωρό σας, είναι πολύ σημαντικό να φυλάτε σωστά το συλλεγμένο μητρικό γάλα και να αποστειρώνετε με ασφάλεια τα μπιμπερό.

Πώς να αποψύχετε και να ζεσταίνετε με ασφάλεια το μητρικό γάλα

  • Μην αποψύχετε ή ζεσταίνετε το μητρικό γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων, καθώς έτσι καταστρέφονται τα ζωντανά κύτταρα του γάλατος.
  • Το κατεψυγμένο μητρικό γάλα μπορεί να αποψυχθεί στο ψυγείο ή εναλλακτικά σε μπεν-μαρί (τοποθετώντας το δοχείο μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό). Αποστειρώνετε το ποτηράκι ή το μπιμπερό προτού βάλετε μέσα το αποψυγμένο γάλα (έως τον 6ο μήνα).

 

Πώς να προετοιμάσετε ένα μπιμπερό με βρεφικό γάλα

Η ασφαλέστερη μέθοδος προετοιμασίας βρεφικού γάλατος είναι να προσθέσετε τη σκόνη στο νερό ακριβώς πριν το τάισμα. Κάθε φορά που ταΐζετε το μωρό σας θα πρέπει να ετοιμάζετε ένα νέο μπιμπερό. Να πετάτε το γάλα που μένει μετά από κάθε γεύμα.

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει στην προετοιμασία ενός μπιμπερό με βρεφικό γάλα.

  • Πλένετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία.
  • Αποστειρώνετε όλα τα σκεύη βράζοντάς τα ή χρησιμοποιώντας αποστειρωτή. Ο βρασμός για 3 λεπτά είναι αρκετός.
  • Βράζετε πόσιμο νερό. Αφήστε το να κοχλάσει για 10 λεπτά.
  • Ρίχνετε την απαιτούμενη ποσότητα νερού στο αποστειρωμένο μπιμπερό. Μην χρησιμοποιείτε ξαναβρασμένο νερό.
  • Το αφήνετε να κρυώσει για 30 λεπτά ώστε να φτάσει στη θερμοκρασία που θέλετε για το μωρό σας (χλιαρή θερμοκρασία των 40οC).
  • Χρησιμοποιείτε πάντα τη μεζούρα της συσκευασίας και ισιώνετε την ποσότητα με τον ειδικό «κόφτη». Μην πιέζετε/παραγεμίζετε παραπάνω από όσο πρέπει τη μεζούρα.
  • Προσθέτετε τη σωστή ποσότητα σκόνης στο νερό (η προσθήκη περισσότερης ή λιγότερης μπορεί να βλάψει το μωρό σας). Δείτε τις οδηγίες στη συσκευασία του γάλατος.
  • Ασφαλίζετε προσεκτικά το μπιμπερό με το καπάκι και το ανακινείτε καλά για να διαλυθεί η σκόνη.
  • Αφαιρείτε το καπάκι και το αντικαθιστάτε με μια αποστειρωμένη θηλή.
  • Ελέγχετε τη θερμοκρασία του γάλακτος στο εσωτερικό του καρπού σας (37οC) προτού το δώσετε στο μωρό.
  • Ταΐζετε το μωρό.
  • Πετάτε το γάλα που περισσεύει.

Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑ