Βάρος μωρού

Βάρος μωρού


Τα μωρά δείχνουν τόσο μικρά αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται! Η διατροφή τους είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σωματική και διανοητική τους ανάπτυξη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουν το σωστό βάρος. Παρότι κάθε μωρό είναι μοναδικό και το βάρος του διαφέρει, έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες γενικές οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αναπτύσσεται.

Ποιο είναι το «σωστό» βάρος για ένα μωρό;


Το βάρος του μωρού σας καθορίζεται απ’ τη γενετική, αλλά κι απ’ την υγεία και τη διατροφή σας κατά την εγκυμοσύνη. Δεν είναι όμως το βάρος γέννησης του μωρού σας που θα πρέπει να σας απασχολεί, όσο ο ρυθμός με τον οποίο αυτό αυξάνεται στη συνέχεια.

Απώλεια βάρους μετά τη γέννηση


Κάθε παιδί ακολουθεί το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και συνήθως το πρώτο που συμβαίνει είναι να χάνει βάρος! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μωρό αποβάλλει πλεονάζοντα υγρά. Επιπλέον, αν θηλάζετε, το σώμα σας χρειάζεται κι αυτό να μάθει να παράγει γάλα, οπότε περνάει ένα διάστημα που το μωρό δεν τρέφεται με μεγάλες ποσότητες. Τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή τους πολλά μωρά χάνουν μέχρι και το 10% του βάρους τους. Όμως τη 10η μέρα ανακτούν το βάρος τους.

Υπολογίζοντας την ανάπτυξη του μωρού σας


Η ανάπτυξη του μωρού σας υπολογίζεται σ’ έναν πίνακα εκατοστιαίων θέσεων. Είτε το μωρό σας γεννηθεί μεγαλόσωμο είτε μικρόσωμο, αναμένεται να παίρνει βάρος μ’ έναν σταθερό ρυθμό, διατηρώντας την ίδια εκατοστιαία θέση στον πίνακα. Το γεγονός πως το μωρό σας μπορεί να βρίσκεται στις χαμηλότερες ή τις υψηλότερες θέσεις του πίνακα ανάπτυξης, δεν σημαίνει πως είναι υπέρβαρο ή ελλιποβαρές, αρκεί η καμπύλη του ύψους του να είναι συμβατή με την καμπύλη του βάρους του. Βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε τακτικά στον παιδίατρο, ο οποίος θα παρακολουθεί προσεκτικά την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού σας και θα μπορεί να λύσει τις απορίες σας.

Πόσο βάρος θα πρέπει να παίρνει το μωρό μου;


Τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό σας θεωρητικά θα παίρνει γύρω στα 175 με 225 γραμμάρια την εβδομάδα. Γύρω στους έξι μήνες, πιθανότατα θα έχει διπλασιάσει το βάρος που είχε όταν γεννήθηκε και μετά απ’ αυτό το σημείο θα μειωθεί σταδιακά ο ρυθμός αύξησης του βάρους του.

Οι εκατοστιαίοι πίνακες μέτρησης του βάρους δίνουν απλά τις κατευθυντήριες γραμμές. Έτσι, όσο το βάρος του μωρού σας παραμένει σε γενικές γραμμές μέσα στο εύρος του φυσιολογικού, μην σας ανησυχούν κάποιες περιστασιακές αποκλίσεις. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να οφείλονται απλά σε «άλματα ανάπτυξης», σε ασθένειες, στη δυσκολία να προσαρμοστεί στις στερεές τροφές ή απλά στο γεγονός πως καίει περισσότερες θερμίδες όταν αρχίσει να μπουσουλάει. Μη διστάσετε να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας, αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας.


Επιμέλεια κειμένων
Παιδίατρος Παναγιώτης Κούτσος,
Διευθ. Παιδιατρικού Μαιευτηρίου ΡΕΑΚατεβάστε το άρθρο σε pdf


Oι Ειδικοί της NUTRICIA

Tηλ. 800 11 68800


E-mail >>


Live chat >>