1000 μέρες εισαγωγή στερεών τροφών

Η εισαγωγή στερεών τροφών στο πρόγραμμα διατροφής του μωρού σου είναι μια συναρπαστική περίοδος για σένα και για το ίδιο. Είναι η στιγμή που το μωρό σου θα έρθει σε επαφή με τις πρώτες κουταλιές! Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει απο μικρό υγιεινές διατροφικές συνήθειες, που θα το ακολουθούν σε όλη τη ζωή του και συμβάλει στην καλή του υγεία για το μέλλον.

Αυτό το ήξερες;
Μέσα στα πρώτα 2 χρόνια:
  • Ένα μωρό διπλασιάζει ύψος γέννησής του.
  • Ένα μωρό πολλαπλασιάζει περίπου 4 φορές το βάρος του.
  • Ο εγκέφαλος ενός μωρού μεγαλώνει κατά 1 γραμμάριο κάθε μέρα.

Η εισαγωγή των στερεών τροφών

Η γενική σύσταση για την εισαγωγή των στερεών τροφών είναι να ξεκινά γύρω στους έξι μήνες, αλλά όχι πριν τους τέσσερις. Σταδιακά και μέχρι τον 12 μήνα, θα προσθέσεις στη διατροφή του μωρού σου μια μεγάλη ποικιλία τροφών, όπου συστήνονται για την ηλικία του.

Εντάσσοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο

1000 μέρες εισαγωγή στερεών τροφών

Οι τροφές που θα εντάξεις στο διαιτολόγιο του μωρού σου στην αρχή, θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένες με σίδηρο, έτσι ώστε να υπάρχουν πλούσια αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό του. Η επαρκής ποσότητα σιδήρου βοηθά τον οργανισμό του βρέφους να σχηματίσει ερυθρά κύτταρα ώστε να μεταφέρεται επαρκώς το οξυγόνο στο σώμα του. Τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο είναι το πολτοποιημένο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι κτλ.

Εισαγωγή των ξηρών καρπών

1000 μέρες εισαγωγή στερεών τροφών
Οι ξηροί καρποί μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού στα μικρά παιδιά εξαιτίας του μεγέθους και της σύστασής τους. Γι’ αυτό, δεν θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά κάτω των τριών ετών.

Αγελαδινό γάλα

1000 μέρες εισαγωγή στερεών τροφών
Παρότι το φρέσκο αγελαδινό γάλα δεν θα πρέπει να δίνεται σε μωρά κάτω του ενός έτους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στο μαγείρεμα. Μέχρι όμως τα πρώτα γενέθλια του μωρού σου, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μητρικό γάλα ή ένα επιστημονικά παρασκευασμένο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος (πρώτης ή δεύτερης βρεφικής ηλικίας γάλα).

Μητρικό γάλα κατά την εισαγωγή των στερεών τροφών

1000 μέρες εισαγωγή στερεών τροφών
Οι στερεές τροφές δεν καλύπτουν πλήρως τις διατροφικές ανάγκες ενός μωρού, οπότε σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητο να συνεχίσεις το μητρικό θηλασμό ή εφόσον ο μητρικός θηλασμός δεν είναι δυνατός, να προσφέρεις στο μωρό σου ένα επιστημονικά παρασκευασμένο υποκατάστατο μητρικού γάλακτος (πρώτης ή δεύτερης βρεφικής ηλικίας) γάλα.

Εισαγωγή του νερού

1000 μέρες εισαγωγή στερεών τροφών
Για όσο καιρό θηλάζει αποκλειστικά, το μωρό σου δεν χρειάζεται να του δίνεις νερό, παρά μόνο, αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες π.χ. κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Μπορείς να συμβουλευτείς τον παιδίατρό σου ώστε να σε καθοδηγήσει ανάλογα. Αν αρχίσεις να δίνεις νερό στο μωρό σου πριν τους έξι μήνες δίνε του βρασμένο, δροσερό νερό.

Βιταμίνη C κατά την εισαγωγή των στερεών τροφών

1000 μέρες εισαγωγή στερεών τροφών
Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό του μωρού να απορροφήσει το σίδηρο από τις στερεές τροφές. Έτσι αν το μωρό σου έχει αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, πρόσφέρε του φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (μέσα στη φρουτόκρεμα, στο γιαούρτι ή σε χυμό) πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.

Συμβουλές εισαγωγής στερεών τροφών

Συμβουλή 1 – Η σωστή χρονική στιγμή

Εισήγαγε τις στερεές τροφές περίπου στους 6 μήνες, όχι πριν τις 17 εβδομάδες και όχι μετά τις 26 εβδομάδες.

Συμβουλή 2 – Ποικιλία

Όταν το μωρό σου αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, η ποικιλία των γεύσεων παίζει μεγάλο ρόλο. Η εισαγωγή θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με αρκετή υπομονή. Κάποια μωράκια χρειάζονται τον χρόνο τους μέχρι να αποδεχθούν ένα καινούργιο τρόφιμο. Για παράδειγμα, ένα μωρό ίσως πρέπει να δοκιμάσει μια τροφή 10-15 φορές προτού την αποδεχτεί.

Συμβουλή 3 – Σίδηρος

Όταν η εισαγωγή στερεών τροφών μπει σε ένα καλό πρόγραμμα, συνέχισε με τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και αβγά (ακολούθησε τις σχετικές συμβουλές του παιδιάτρου σου και φρόντισε ώστε να είναι όλα καλά μαγειρεμένα).

Συμβουλή 4 – Υφή

Όσο το μωρό σου προχωράει στα στάδια της εισαγωγής στερεών τροφών, θα χρειαστεί να προσαρμόσεις ανάλογα την υφή των τροφών. Από τον 7ο-8ο μήνα, εισήγαγε στο διαιτολόγιό του μαλακές τροφές που θα μπορεί να κρατήσει με το χέρι και να τις μασουλήσει.

Συμβουλή 5 – Θεμέλια για το μέλλον

Ξεκινώντας τις στερεες τροφές και εντάσσοντας υγιεινές επιλογές στο διαιτολόγιο του, μαθαίνεις το μωρό σου όχι μόνο να τρώει σωστά και υγιεινά, αλλά και να δοκιμάζει νέες γεύσεις τώρα και αργότερα στη ζωή του. Τα μωρά που τους προσφέρονται άφθονα φρούτα και λαχανικά από την ηλικία των 6 μηνών είναι πιο πιθανό να τρώνε φρούτα και λαχανικά όταν θα είναι 7 ετών συγκριτικά με τα μωρά που κατά την εισαγωγή στερεών τροφών είχαν μια πιο φτωχή διατροφή.

Αναπτύσσοντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες μέσα από την εισαγωγή στερεών τροφών

Παρότι το γάλα θα πρέπει να παραμείνει για καιρό η βασική πηγή της διατροφής του, είναι σημαντικό το παιδί να αρχίσει να τρώει στερεές τροφές και να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και υφές ώστε να:

  • αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες
  • αναπτύξει λεπτές κινητικές δεξιότητες, να μάθει να μασάει και να καταπίνει
  • μάθει να τρώει μόνο του
  • μάθει να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής