1000 μέρες νήπιο

Νήπιο

Η διατροφή του νηπίου σου κατά τις Πρώτες 1000 Ημέρες της ζωής του επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Για να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η διατροφή αυτή την περίοδο, σκέψου πως περίπου το 50% των θερμίδων που προσλαμβάνει από τη διατροφή του καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του εγκεφάλου του. Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από τη διπλάσια ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται ο εγκέφαλος ενός ενηλίκου.

Η διατροφή του νηπίου μέσα στην οικογένεια

Οι ανάγκες ενός νηπίου σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι αρκετά διαφορετικές από εκείνες ενός ενήλικα. Η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που μπορεί να χρειάζεται ένα νήπιο ενδέχεται να είναι υπερδιπλάσια από εκείνη ενός ενήλικα. Το στομάχι ενός νηπίου είναι περίπου 5 φορές πιο μικρό συγκριτικά με ενός ενήλικα. Έτσι, με κάθε κουταλιά, το παιδί πρέπει να προσλαμβάνει σημαντικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά από έναν ενήλικα.

Ανά κιλό σωματικού βάρους, ένα νήπιο χρειάζεται βάση ευρωπαϊκών διατροφικών συστάσεων

 • 5,5 φορές περισσότερο σίδηρο
 • 4 φορές περισσότερο ασβέστιο
 • 3 φορές περισσότερα λιπαρά οξέα
 • 7 φορές περισσότερη βιταμίνη D

συγκριτικά με τους ενήλικες.

Συμβουλές διατροφής για νήπια

Ο εγκέφαλος του νηπίου σου είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστος κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σκέψου μόνο πόσο αναπτύσεται η ομιλία του, η κίνησή του αλλά και οι κοινωνικές του δεξιότητες αυτή την περίοδο. Πρσφέροντας στο νήπιο σου ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, του εξασφαλίζεις ένα υγιές μέλλον!

12-24 Μήνες

Εισαγωγή άλλων ροφημάτων

1000 μέρες νήπιο

Όταν το παιδί γίνει ενός έτους, μπορεί να αρχίσει να πίνει κι άλλα ροφήματα εκτός από το μητρικό γάλα, το γάλα σε σκόνη ή το νερό. Όπως για παράδειγμα, μπορεί να πίνει φρέσκους χυμούς φρούτων ή ροφήματα βοτάνων.

Τι είναι το εμπλουτισμένο νηπιακό γάλα;

Το σωστά εμπλουτισμένο νηπιακό γάλα είναι γάλα ειδικά μελετημένο για να καλύπτει τις ανάγκες μιας διαφοροποιημένης και ισορροπημένης διατροφής για παιδιά από ενός έτους. Είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε αυτήν την ηλικία για τη σωματική και διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Γιατί πρέπει ένα νήπιο να πίνει εμπλουτισμένο νηπιακό γάλα σε σκόνη;

Παρότι το νηπιάκι σου έχει ήδη αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, το γάλα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής του (αποτελεί πάνω από το 1/3 της διατροφής του). Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέξεις για το μικρό σου ένα σωστά εμπλουτισμένο νηπιακό γάλα με ασβέστιο, βιταμίνες, σίδηρο και πρεβιοτικά, που θα καλύπτει τις αυξημένες διατροφικές του ανάγκες για τη νηπιακή ηλικία και που θα το βοηθήσει να παραμείνει υγιές. Η σκόνη είναι εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα αυτά συστατικά και με σύνθεση υψηλής διατροφικής αξίας. Συγκεκριμένα:

 • συνδυάζει την αυξημένη ποιότητα και ευπεπτότητα
 • αποτελεί μια εξειδικευμένη, ασφαλής και αξιόπιστη επιλογή
 • είναι υψηλής ποιότητας, εμπλουτισμένο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για αυτή την ηλικία & σύνθεση υψηλής διατροφικής αξίας

Τέλος απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του μωρού σου είναι η πρωτεΐνη. Ένα συστατικό που όμως θα πρέπει να προσλαμβάνεται με μέτρο γιατί η υπερκατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία αλλά και αργότερα.

1000 μέρες νήπιο

500mg τη μέρα

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για νήπια

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA), είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του μωρού σου. Βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, οι ρέγκες, οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος. Προστίθενται επίσης σε ορισμένα προσαρμοσμένα νηπιακά γάλατα.

1000 μέρες νήπιο

40mg τη μέρα

Σίδηρος για τα νήπια

Στη νηπιακή ηλικία, ο σίδηρος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το χαμηλό ποσοστό σιδήρου σε αυτή την ηλικία μπορεί να έχει επίδραση στη μάθηση και τη συμπεριφορά του και να κάνει το παιδί να κουράζεται εύκολα. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί πως η επαρκής πρόσληψη σιδήρου κατά τις Πρώτες 1000 Ημέρες της ζωής ενισχύει τις δεξιότητες των παιδιών στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αυτά αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο συγκριτικά με τα παιδιά που δεν κατανάλωναν τροφές εμπλουτισμένες σε σίδηρο.

Για να εξασφαλίσεις πως το νηπιάκι σου παίρνει αρκετό σίδηρο συμπεριέλαβε καθημερινά στη διατροφή του δύο μικρές μερίδες τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, αβγά και εμπλουτισμένο γάλα ανάλογο με τις απαιτήσεις της ηλικίας του.

1000 μέρες νήπιο

9mg τη μέρα

Πηγές ασβεστίου για τα νήπια

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την οστική ανάπτυξη των νηπίων. Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το ειδικά εμπλουτισμένο γάλα για νήπια, το τυρί και το γιαούρτι.

1000 μέρες νήπιο

500ml τη μέρα

Ιδιαίτερα γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης

1000 μέρες νήπιο

Η ανάπτυξη ενός νηπίου είναι πολύ πιο γρήγορη τα πρώτα τρία χρόνια απ’ όσο θα αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής του. Το στομάχι του, όμως, είναι ακόμη πολύ μικρό, περιορίζοντας τον όγκο της τροφής που μπορεί να καταναλώσει. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική μια διατροφή με υψηλής θρεπτικής αξίας τροφές και ένα πρόγραμμα φαγητού που θα περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα.

Προστασία από τις ασθένειες στον παιδικό σταθμό

1000 μέρες νήπιο

Στη νηπιακή ηλικία, κάποια παιδάκια είναι περισσότερο ευάλωτα απο άλλα και ίσως αρρωσταίνουν ευκολότερα απο κάποια άλλα κατά την καθημερινή επαφή με άλλα συνομήλικά παιδιά στον παιδικό σταθμό. Μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής μπορείς να βοηθήσεις το μικρό σου ώστε να αναπτύξει πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα

Πώς να ενισχύσεις τη διατροφή του νηπίου σου;

Έρευνες έχουν δείξει οτι σε αρκετες χώρες τα νήπια παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D, ιωδίου, σεληνίου και σιδήρου, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη σωστή σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών σε αυτή την κρίσιμη ηλικία. Ένας τρόπος για να είσαι σίγουρη πως το νήπιό σου παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται είναι να εντάξεις καθημερινά στο διαιτολόγιο του, τροφές οι οποίες είναι πλούσιες στις βιταμίνες αυτές. Για παράδειγμα συμπεριέλαβε στην καθημερινή διατροφή του τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως λιπαρά ψάρια, αβγά, ενισχυμένα δημητριακά πρωινού και γάλα ανάλογο με τις απαιτήσεις της ηλικίας του.

Διατροφή των νηπίων και ποικιλία

Είναι σημαντικό να προσφέρεις στο νήπιό σου ποικιλία τροφών και από τις τέσσερις βασικές διατροφικές ομάδες:

 • Φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 2-4 μερίδες καθημερινά)
 • Ψωμί και δημητριακά
 • Κρέας, ψάρι, πουλερικά, αβγά, όσπρια και άλλα εναλλακτικά τους
 • Γάλα, γιαούρτι, τυρί και/ή εναλλακτικά τους.

Οικογενειακά γεύματα

1000 μέρες νήπιο

Σε αυτή την ηλικία, το μικρό σου θα αρχίσει σιγά – σιγά να κάθεται στο οικογενειακό τραπέζι. Το οικογενειακό τραπέζι είναι η ευκαιρεία να δείξεις στο μικρό σου τις καλές διατροφικές σου συνήθειες και έτσι να του δώσεις το καλό παράδειγμα που θα το ακολουθήσει στο μέλλον. Μια καλή ιδέα ακόμη για να αποκτήσει το μικρό σου καλές διατροφικές συνήθειες είναι να το ενθαρρύνεις να συμμετέχει στην προετοιμασία των γευμάτων π.χ. αφήνοντάς το να σε βοηθήσει να πλύνεις τα καρότα, , εξηγώντας του ταυτόχρονα και τις ευεργετικές του ιδιότητες ή να στρώνετε το τραπέζι μαζί.


Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής