1000 μέρες θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία και το μητρικό γάλα είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη τροφή για το μωρό σου.

Ο θηλασμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή διατροφή του μωρού σου τις Πρώτες 1000 Ημέρες της ζωής του. Γι’ αυτό άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και τη συνέχισή του μέχρι τα δύο χρόνια ή και παραπάνω.

Το μητρικό γάλα είναι η πιο πλήρης πρώτη τροφή για το μωρό σου. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα που είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του καθώς η στενή επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί διεγείρει τον οργανισμό της μητέρας να παράξει αντισώματα και να τα εκκρίνει μέσα από το γάλα της. Ο θηλασμός, τέλος, ωφελεί το μωρό, τη μητέρα αλλά και ολόκληρη την οικογένεια ενώ η σωματική επαφή δυναμώνει τη σχέση της μητέρας και του παιδιού.

 

Αυτό το ήξερες;
Ο θηλασμός στο ξεκίνημα της ζωής του μωρού σου μειώνει τις πιθανότητες να γίνει το παιδί σου παχύσαρκο στο μέλλον.

Η διατροφή του μωρού στο ξεκίνημα της ζωής

Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος

1000 μέρες θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι θρεπτικά πλήρες και είναι η μόνη τροφή που χρειάζεται ένα μωρό ώσπου να γίνει έξι μηνών. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου κατά τον θηλασμό

1000 μέρες θηλασμός

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του μητρικού θηλασμού είναι πως βοηθά να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί η μικροχλωρίδα του εντέρου του νεογέννητου. Αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος καθώς τα δύο τρίτα των κυττάρων του ανοσοποιητικού βρίσκονται στο έντερο.

Ιώδιο κατά τον θηλασμό

Όταν θηλάζεις, η επαρκής πρόσληψη ιωδίου από τη διατροφή σου συμβάλει στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού σου.

1000 μέρες θηλασμός

270mg τη μέρα

Φυλλικό οξύ κατά τον θηλασμό

Είναι σημαντικό η μητέρα που θηλάζει να προσλαμβάνει αρκετό φυλλικό οξύ, καθώς αυτό υποστηρίζει τη σωστή σωματική και διανοητική ανάπτυξη του μωρού της.

1000 μέρες θηλασμός

500mg τη μέρα

Η βιταμίνη D για τα νεογέννητα

1000 μέρες θηλασμός
Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη φυσιολογική οστική ανάπτυξη, μπορεί να προλάβει τη ραχίτιδα και να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί αλλεργίες. Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν προσλαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D μέσω του μητρικού γάλακτος. Επιπλέον, η συγκεκριμένη βιταμίνη σχηματίζεται μέσω της της έκθεσης στον ήλιο. Ωστόσο, αν ανησυχείς μήπως το μωρό σου δεν παίρνει αρκετή βιταμίνη D, συμβουλεύσου τον παιδίατρό σου.

Εισαγωγή του νερού

1000 μέρες θηλασμός
Για όσο καιρό θηλάζει αποκλειστικά, το μωρό σου δεν χρειάζεται να του δίνεις νερό, παρά μόνο, αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες π.χ. κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Μπορείς να συμβουλευτείς τον παιδίατρό σου ώστε να σε καθοδηγήσει ανάλογα. Αν αρχίσεις να δίνεις νερό στο μωρό σου πριν τους έξι μήνες δίνε του βρασμένο, δροσερό νερό.

Συμβουλές για τις διατροφικές ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας

Συμβουλή 1– Ιώδιο

Μια θηλάζουσα μητέρα έχει πρόσθετες θερμιδικές και διατροφικές ανάγκες π.χ. σε ιώδιο, που είναι σημαντικό για το μεταβολισμό και την ανάπτυξη ή ψευδάργυρο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό.

Συμβουλή 2 – Ωμέγα-3

Προσπάθησε να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, λιπαρά ψάρια όπως σολομό, σκουμπρί, πέστροφα ή ρέγκα.

Συμβουλή 3 – βιταμίνη D για τη μαμά

Συζήτησε με το γυναικολόγο σου εάν χρειάζεται να παίρνεις καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D και προσπάθησε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως λιπαρά ψάρια, αβγά ή ενισχυμένα γάλατα.

Συμβουλή 4 – Νερό

Την περίοδο που θηλάζεις φρόντισε να ενυδατώνεσαι πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά.

Συμβουλή 5 – Να τρως καλά

Βεβαιώσου ότι δεν παραλείπεις να τρως τακτικά θρεπτικά γεύματα και σνακ. Επιπλέον, η ποικιλία στη διατροφή σου κατά τη διάρκεια του θηλασμού βοηθά το μωρό σου να γνωρίζει και να συνηθίζει διάφορες γεύσεις.

4 επιπλέον οφέλη του θηλασμού για τη μαμά και το μωρό

  1. Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στο μωρό σου αυτή την περίοδο της ζωής του. Επιπλέον, του προσφέρει οφέλη και για όλη του τη ζωή, για παράδειγμα συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.
  2. Έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά που έχουν θηλάσει, σε ηλικία 10 ετών αποδίδουν καλύτερα στις σχολικές εξετάσεις στα μαθηματικά, την ανάγνωση και είναι καλύτερα στην ορθογραφία.
  3. Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη και για τις μαμάδες, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν θηλάσει έχουν μικρότερες πιθανότητες οστεοπόρωσης λόγω αυξημένης οστικής πυκνότητας.
  4. Τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας αργότερα στη ζωή τους.

Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής