Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος;

Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος;

Γνωρίζουμε ότι όσο χαρούμενη κι αν αισθάνεστε, που είστε έγκυος και περιμένετε με ανυπομονησία να γνωρίσετε το μικρό σας, μερικές φορές είναι δύσκολο να ‘εγκαταλείψετε’ κάποιες τροφές και ποτά, που αγαπάτε επειδή ίσως είναι επικίνδυνα για εσάς και το μωρό. Το μωρό σας εξαρτάται από εσάς για να αναπτυχθεί και όταν κάνετε σωστές επιλογές τροφών, το βοηθάτε να εξελιχθεί. Παράλληλα όμως, φροντίζετε και τη δική σας υγεία, πράγμα πολύ σημαντικό.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες ευεξίας και θυμηθείτε πως θα απολαύστε το αγαπημένο σας σούσι μετά τη γέννηση του μωρό σας!

Αλκοόλ

Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε είναι καλύτερο να το αποφεύγετε εντελώς. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες το μωρό σας να εμφανίσει προβλήματα ανάπτυξης, ακοής όρασης, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για  πρόωρο τοκετό.

Προσπαθήστε να μην ανησυχήσετε υπερβολικά αν ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος ενώ έχετε ήδη πιει, καθώς οι κίνδυνοι από την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ είναι χαμηλοί. Από την στιγμή που επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη σας, κόψτε το αλκοόλ και αν ανησυχείτε ακόμα για την ποσότητα που έχετε ήδη πιει, δεν είναι κακό να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα μαλακά μπλε τυριά και τα τυριά με λευκή ‘φλούδα’, όπως το καμαμπέρ και το μπρι, αλλά και η φέτα θα πρέπει να αποφεύγονται, εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί καλά ή εάν αναγράφεται στην ετικέτα τους ότι είναι παστεριωμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν παρασκευαστεί με μη παστεριωμένο γάλα, το οποίο ενδέχεται να μεταφέρει το μικρόβιο λιστέρια, που προκαλεί σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά. Η μοτσαρέλα, το τυρί cottage είναι κατάλληλα. Παρόλο που παρασκευάζονται με μη παστεριωμένο γάλα, τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα επιτρέπονται, καθώς γενικά δεν περιέχουν βακτήρια, χάρη στην υψηλή οξύτητα και τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νερό.

Συγκεκριμένα θαλασσινά

Τα θαλασσινά μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και απαραίτητων λιπαρών οξέων, όπως τα ωμέγα-3, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού σας. Ωστόσο, ορισμένα ψάρια έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του εμβρύου. Σε αυτά περιλαμβάνονται, ο ξιφία και το σκουμπρί και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

Περιορίστε ακόμη τον τόνο, καθώς περιέχει επίσης υδράργυρο. Συνιστάται η κατανάλωση τεσσάρων μεσαίων κονσερβών ή δύο μερίδων την εβδομάδα. Συνιστάται επίσης να τρώτε μόνο περίπου 140 γραμμάρια λιπαρών ψαριών, όπως σολομό, σαρδέλα, γαύρο και σκουμπρί την εβδομάδα, καθώς περιέχουν ρύπους.

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα θαλασσινά είναι καλά για εσάς και το μωρό σας, οπότε μην αποκλείσετε εντελώς αυτή τη σπουδαία πηγή πρωτεϊνών.

Μισοψημένο ή ωμό κρέας, πουλερικά και ψάρια

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης λόγω των αλλαγών στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διασφαλίζετε ότι το κρέας που τρώτε είναι καλά μαγειρεμένο. Το ίδιο ισχύει για το κοτόπουλο, το ψάρι και άλλα κρεατοσκευάσματα. Το σούσι απαγορεύεται επίσης.

Εντόσθια

Ενώ τα εντόσθια, όπως το συκώτι, είναι καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12, περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, η οποία δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες και αποβολή, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο. Γι’ αυτό προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψή της σε περίπου 75 γραμμάρια την εβδομάδα.

Επεξεργασμένο κρέας

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, το λουκάνικο, το μπέικον και το πατέ, συντηρούνται συνήθως με νιτρικά και νιτρώδη συστατικά, χημικές ουσίες, που έχουν συνδεθεί με πρόωρο τοκετό. Όμως, μην αποφεύγετε όμως εντελώς το κρέας! Δώστε έμφαση σε μη επεξεργασμένα πουλερικά και κρέας, καθώς αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών.

Ωμά αυγά

Τα ωμά ή ημιμαγειρεμένα αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, η οποία σας θέτει σε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Βεβαιωθείτε ότι οι κρόκοι και τα ασπράδια είναι καλά μαγειρεμένα όταν τα καταναλώνετε. Επιπλέον, προσέξτε προϊόντα, που μπορεί να περιέχουν ωμό αυγό, όπως η σπιτική μαγιονέζα, το παγωτό και το τιραμισού.

Καφεΐνη

Μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τα 200mg την ημέρα, καθώς η υπερβολική καφεΐνη έχει συνδεθεί με αποβολή και χαμηλό βάρος γέννησης. Η καφεΐνη βρίσκεται στο τσάι, τον καφέ, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τη σοκολάτα, οπότε προσπαθήστε να τα λάβετε υπόψη σας και αυτά. Ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ έχει περίπου 100mg καφεΐνης, ένα κουτάκι κόλα περίπου 40mg, ενώ ένα κομμάτι σοκολάτας γάλακτος 45g έχει περίπου 10g.

Ακολουθήστε τις βασικές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων!

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολύ σημαντική όταν είστε έγκυος. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση:

  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
  • Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες εργασίας, τα ξύλα κοπής και τα σκεύη πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, ειδικά αν έχετε μεταχειριστεί ωμό κρέας και πουλερικά.
  • Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά ξεπλένοντας τα κάτω από νερό.
  • Αλλάζετε καθημερινά τις πετσέτες κουζίνας.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά μαγειρεύονται σωστά πριν από την κατανάλωση.

Το άρθρο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά τις συμβουλή επαγγελματία υγείας.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος;

Η πρότασή μας

Almiron 2 της NUTRICIA

Γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας από 6-12 μηνών Χωρίς Φοινικέλαιο

Με τον ξεχωριστό 3’GL Ολιγοσακχαρίτη Μητρικού Γάλακτος (HMO). Eιδικά σχεδιασμένο για να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας*.

*Περιέχει βιταμίνες C & D που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.