Πρακτικές Συμβουλές για νέες μητέρες
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού μπορεί να σας φαίνονται… χαοτικές, σύντομα όμως θα βρείτε το ρυθμό σας τόσο στη φροντίδα του νεογέννητου θησαυρού σας, όσο και στην επιστροφή της διευρυμένης οικογένειάς σας στην καθημερινότητα. Προσπαθήστε να θυμάστε πως ένα νεογέννητο μωρό, όσο ικανή μητέρα και αν είστε, σπάνια θα ταιριάξει απόλυτα στις προσδοκίες για μια ιδανική καθημερινή ρουτίνα, οπότε θα χρειαστεί χρόνος και πολλή υπομονή για να μπορέσετε να προσαρμοστείτε στα καινούρια δεδομένα της οικογένειάς σας.
Προσωπική φροντίδα-σώμα και άσκηση
Αν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή, δώστε προσοχή στη στάση του σώματός σας. Το «τράβηγμα» που νιώθετε μπορεί να σας κάνει να καμπουριάζετε ασυναίσθητα. Όποτε το θυμάστε, ισιώνετε το σώμα σας και σφίγγετε την κοιλιά σας σαν να προσπαθείτε να ρουφήξετε προς τα μέσα τον αφαλό σας. Σιγά σιγά η σωστή στάση θα σας γίνει συνήθεια και θα την υιοθετείτε αυτόματα.
Συνεχίστε για μερικές εβδομάδες ακόμη να χρησιμοποιείτε την ενυδατική κρέμα που βάζατε στην εγκυμοσύνη κατά της δημιουργίας ραγάδων σε όλο το σώμα (στήθος, κοιλιά, μηρούς). Η επιδερμίδα σας παραμένει ευαίσθητη, το βάρος σας αλλάζει και οι ορμονικές αλλαγές μπορεί ακόμη να σας προκαλούν ξηρότητα, φαγούρα και ραγάδες.
Αντιμετωπίστε την κούραση με δραστηριοποίηση. Προσπαθήστε, μετά τις πρώτες 3-4 εβδομάδες αν έχετε γεννήσει φυσιολογικά ή μετά τις 6-8 εβδομάδες αν έχετε γεννήσει με καισαρική, να περπατάτε μερικά λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα. Η ήπια άσκηση συμβάλει στην έκκριση ενδορφινών, φυσικών ουσιών που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη διάθεση. Να θυμάστε πως έχετε «πιάσει» το σωστό ρυθμό της άσκησης όταν λαχανιάζετε, αλλά εξακολουθείτε να μπορείτε να μιλήσετε. Τότε ασκείστε σε αεροβικό επίπεδο, το οποίο είναι αυτό που τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα του σώματός σας.
Διατροφή
Αν θηλάζετε ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερα υγρά. Μια καλή ιδέα για να αντιμετωπίσετε τη δίψα και να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη υγρών είναι να έχετε δίπλα σας όσο θηλάζετε ένα μπουκαλάκι με νερό, ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Θυμηθείτε πως χρειάζεστε καθημερινά τουλάχιστον 10 ποτήρια υγρά.
Αντιμετωπίστε την κούραση και τη νύστα με μικρά και συχνά γεύματα που θα βοηθήσουν να μην “ξεμένετε” από ενεργητικότητα. Ιδανικά σνακ ανάμεσα στα γεύματά σας είναι οι ωμοί ξηροί καρποί, οι σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία χάρη στη φυσική τους γλυκύτητα μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό. Θα σας δώσουν όχι μόνο πολλή ενέργεια αλλά και πολύτιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Αποφεύγετε την υπερκατανάλωση γλυκών. Αρχικά ένα γλυκό μπορεί να σας «ανεβάσει» σωματικά και συναισθηματικά, αφού ανεβαίνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα, αργότερα όμως το σάκχαρο θα πέσει εξίσου γρήγορα με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο έντονη κόπωση. Η καλύτερη επιλογή για άμεση ενέργεια είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Για να μην σας παιδέψει η δυσκοιλιότητα μετά τον τοκετό καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες: φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Ειδικά τα λαχανικά, τις σαλάτες και τα όσπρια συνδυάζετέ τα με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, όχι μόνο λόγω των πολύτιμων βιταμινών που θα προσφέρει στον οργανισμό σας αλλά και λόγω της διευκόλυνσης της πέψης και της φυσικής λειτουργίας του εντέρου.
Συναισθήματα μετά την γέννα
Εκμεταλλευτείτε κάθε προσφορά για βοήθεια ή απλά ζητήστε τη! Μη διστάσετε να είστε ειλικρινής! Είναι πολύ σημαντικό να λέτε στους «βοηθούς» σας αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Κάντε μια μικρή λίστα με τις δουλειές και τις υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και αναθέστε τις ανάλογα με τα «προσόντα» των “εθελοντών” σας. (Αυτό είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το να αφήσετε τις καλοπροαίρετες γιαγιάδες να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο χάος από βοήθεια!).
Αν δεν έχετε πρακτική βοήθεια οργανωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε: παραγγέλνετε ηλεκτρονικά τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, μαγειρεύετε μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να καταψύχετε κάποιες μερίδες για τις πολύ φορτωμένες μέρες.
Tολμήστε απ’ τις πρώτες μέρες μια σύντομη έξοδο. Πηγαίνετε στο κομμωτήριο για να χτενιστείτε. Κάνετε λίγη γυμναστική έξω από το σπίτι. Πηγαίνετε για ψώνια ή για καφέ με μια φίλη σας. Επισκεφθείτε τους συναδέλφους σας στο γραφείο για να τους ευχαριστήσετε για τις ευχές τους. Ακόμη και μια βόλτα έξω από το σπίτι δέκα λεπτά τη μέρα ή μια-δυο φορές την εβδομάδα θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη διάθεση και να ανανεωθείτε ψυχικά.
Ακόμη κι αν δεν καταφέρνετε να κοιμάστε τις ώρες που κοιμάται το μωρό, χαλαρώστε ξαπλωμένη διαβάζοντας ένα βιβλίο ή παρακολουθώντας μια τηλεοπτική εκπομπή. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να «εκμεταλλεύεστε» τις ώρες αυτές για να κάνετε δουλειές ή να υποδεχτείτε επισκέπτες.
Αρνηθείτε ευγενικά τις επισκέψεις μέχρι να μπείτε σε ένα ρυθμό. Οι φίλοι και οι συγγενείς θα καταλάβουν! Αν όμως διστάζετε, πείτε ένα αθώο ψεματάκι, όπως π.χ. ότι ο παιδίατρος συνέστησε να μην έχετε επισκέψεις στο σπίτι μέχρι να σαραντίσει το μωρό.