Τοκετός μαζί με τον σύντροφό σας

Τοκετός μαζί με τον σύντροφό σας

Συζητήστε με τον άνθρωπο που θα σας συντροφεύσει στον τοκετό τις τυχόν ανησυχίες του. Πολλοί μέλλοντες μπαμπάδες νιώθουν πως θα ενοχλούν, γι’ αυτό καθησυχάστε τον πως όταν έρθει η ώρα του τοκετού θα λειτουργείτε ως ομάδα. Είναι καλή ιδέα να παρακολουθήσετε μαζί τα προγεννητικά μαθήματα καθώς θα τον βοηθήσουν να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του.

 

Καθησυχάστε τον πριν τον τοκετό

Επειδή συνήθως όσο πλησιάζει ο τοκετός οι μητέρες αποτελούν το κέντρο του ενδιαφέροντος, οι μπαμπάδες μπορεί να νιώσουν κάπως παραγκωνισμένοι. Ενισχύστε του την αίσθηση συμμετοχής χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «περιμένουμε το μωρό» ή «θα γεννήσουμε» ακόμη κι αν σας φαίνεται πως ακούγονται αστείες! Απλά υπενθυμίζουν στον σύντροφό σας πως η εγκυμοσύνη σας τον αφορά.

Η συζήτηση βοηθάει

Η συζήτηση πάντα βοηθάει να ξεπεραστούν τυχόν αμφιβολίες. Αισθάνεται ο σύντροφός σας πως έχει το δικό του ρόλο στον τοκετό; Μήπως πιστεύει πως αφού δεν έχει ιατρική εκπαίδευση, δεν θα είναι χρήσιμος και δεν θέλει να εμπλακεί; Καθησυχάστε τον και διαβεβαιώστε τον πως θα έχει πολλά να κάνει! Έχει κάποιον φίλο που ήταν παρών στον τοκετό της συντρόφου του; Ένα ποτήρι μπύρα και μια συζήτηση μαζί του μπορεί να τον βοηθήσει να ηρεμήσει.

Πώς μπορούν να εμπλακούν οι μπαμπάδες στον τοκετό;

Το θέμα δεν είναι να κάνετε απλά τον μπαμπά να νιώσει χρήσιμος και ότι συμμετέχει στη διαδικασία, αλλά να προσφέρει πραγματικά βοήθεια την ώρα του τοκετού:

  • Βάλτε τον υπεύθυνο να συγκρατεί τις πληροφορίες με τις οποίες σας βομβαρδίζουν οι γιατροί και οι μαίες.
  • Οι τεχνικές μασάζ, που θα τις μάθει στα προγεννητικά μαθήματα, είναι μια καλοδεχούμενη ανακούφιση απ’ τον πόνο. Το άγγιγμα μπορεί να κάνει θαύματα, έστω κι αν είναι απλά μια καθησυχαστική αγκαλιά ή ένα χάδι στην πλάτη, ώστε να νιώσετε πως βρίσκεται στο πλευρό σας.
  • Ζητήστε απ’ τον σύντροφό σας να είναι έτοιμος να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο άνετα, είτε αυτό σημαίνει να σας βοηθήσει ν’ αλλάξετε θέση όταν έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις σας, να σας φτιάξει τα μαξιλάρια ή να σας προσφέρει μια δροσερή κομπρέσα όταν έχετε ιδρώσει απ’ την προσπάθεια.
  • Μερικά ενθαρρυντικά λόγια μπορούν να κάνουν θαύματα όταν είστε κουρασμένη, εξαντλημένη και φτάνετε στο όριο των αντοχών σας. Ο σύντροφός σας μπορεί να διατηρεί ανεβασμένο το ηθικό σας καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού και να σας επαναλαμβάνει πόσο καλά τα πάτε.