Καισαρική Τομή

Καισαρική Τομή

Κάποιες γυναίκες μαθαίνουν πως πρέπει να κάνουν καισαρική τομή αρκετά προτού γεννήσουν, ενώ για άλλες η απόφαση λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα χρειαστείτε καισαρική, αν όμως συμβεί, σας συνιστούμε να μην πανικοβληθείτε. Είναι πραγματικά μια πολύ γρήγορη διαδικασία που διαρκεί σχεδόν μια ώρα.

 

Τι είναι η καισαρική τομή και γιατί θα χρειαστεί να γίνει;

Αν ο γιατρός αντιληφθεί πως ένας φυσιολογικός τοκετός θα έβαζε εσάς ή το μωρό σας σε πολύ μεγάλο κίνδυνο θα σας συμβουλεύσει να κάνετε καισαρική τομή. Παραθέτουμε μερικούς απ’ τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση:

  • Πρόδρομικός πλακούντας: όταν ο πλακούντας έχει χαμηλή πρόσφυση στη μήτρα ή εμποδίζει την έξοδο του παιδιού σας.
  • Κύηση με τρία ή περισσότερα μωρά.
  • Πολύ μεγάλο μωρό σε σχέση με τη λεκάνη σας.
  • Σοβαρή υπέρταση ή άλλη ασθένεια όπως προεκλαμψία.
  • Απειλή της υγείας του μωρού, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να γεννηθεί άμεσα.
  • Εγκάρσια προβολή μωρού, είναι δηλαδή ξαπλωμένο εγκάρσια στη μήτρα σας.
  • Πρόπτωση λώρου: όταν ο ομφάλιος λώρος κρέμεται προς τα έξω και απειλεί τη ζωή του μωρού σας.
  • Οξύ επεισόδιο έρπητα των γεννητικών οργάνων, ο οποίος με το φυσιολογικό τοκετό μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό.

 

Τι συμβαίνει κατά την καισαρική τομή;

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την επίσκεψη του αναισθησιολόγου, ο οποίος θα πάρει το ιατρικό σας ιστορικό και θα απαντήσει τυχόν ερωτήσεις σας. Θα σας πάρουν λίγο αίμα για εξετάσεις και θα σας ζητήσουν να υπογράψετε δήλωση συγκατάθεσης. Θα σας δώσουν ένα αντιόξινο, για να εξουδετερώσουν τα οξέα του στομάχου σας και θα σας βάλουν ορό στο χέρι ώστε να μπορεί ο γιατρός να ελέγχει την πρόσληψη των υγρών και να χορηγεί ενδοφλεβίως οποιοδήποτε φάρμακο απαιτείται.

Η προετοιμασία για την καισαρική τομή

Κατόπιν, ο αναισθησιολόγος θα σας κάνει τοπική αναισθησία και ακολούθως επισκληρίδιο ή ραχιαία. Στη συνέχεια θα σας βάλουν έναν καθετήρα για να αδειάσει την κύστη σας (ο οποίος θα παραμείνει εκεί για περίπου 12 – 24 ώρες μετά την επέμβαση). Μπορεί επίσης να σας ξυρίσουν ένα μέρος από το τρίχωμα του εφηβαίου για να γίνει η τομή.

Πώς γίνεται η καισαρική τομή

Μόλις επιδράσει το αναισθητικό, ο γιατρός θα ξεκινήσει τη διαδικασία κάνοντας μια τομή που θα του επιτρέψει να προσεγγίσει το μωρό σας, το οποίο θα βρίσκεται στον αμνιακό σάκο. Ο γιατρός θα βγάλει το μωρό σας από τη μήτρα και θα το φέρει στον κόσμο. Η διαδικασία τελειώνει γρήγορα και το μόνο που θα αισθανθείτε είναι λίγη πίεση και τίποτε περισσότερο.

Μόλις αφαιρεθεί ο πλακούντας, ο γιατρός θα ράψει πρώτα τη μήτρα και μετά την κοιλιά σας. Αυτό θα πάρει γύρω στα τριάντα λεπτά. Στη συνέχεια θα σας μεταφέρουν στο χώρο ανάνηψης όπου θα σας παρακολουθούν μέχρι να συνέλθετε εντελώς.

Αναρρώνοντας απ’ την καισαρική τομή

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μητέρα σηκώνεται απ’ το κρεβάτι μέσα στις πρώτες είκοσι τέσσερις ώρες και βγαίνει απ’ το μαιευτήριο μετά από πέντε ημέρες. Θα χρειαστούν όμως περίπου έξι εβδομάδες για να συνέλθετε πλήρως από την καισαρική τομή, γι’ αυτό θα χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια στο σπίτι ώστε να μπορέσετε να ξεκουραστείτε και να επικεντρωθείτε στο μωρό και την ανάρρωσή σας.

Να θυμάστε πως επειδή αυτή τη φορά γεννήσατε με καισαρική, δεν σημαίνει πως θα γίνει με τον ίδιο τρόπο κάθε επόμενος τοκετός σας. Περίπου το 70% των γυναικών που δοκιμάζουν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική, τα πάνε μια χαρά, αρκεί ο τοκετός να είναι εύκολος και σύντομος.