Μικρά μυστικά για τον τοκετό

Μικρά μυστικά για τον τοκετό

Η συμβουλή μας για να αντεπεξέλθετε στον τοκετό είναι να επικεντρωθείτε στην προσπάθεια να μείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμη. Προετοιμάστε το μυαλό και το σώμα σας με προγεννητικά μαθήματα και μη φοβηθείτε να κάνετε οτιδήποτε νιώθετε ότι θα σας βοηθήσει.

 

Εύκολες οδηγίες για να προετοιμαστείτε για τη μεγάλη μέρα

Αν νιώθετε πως γνωρίζετε τι να περιμένετε και πότε, θα είστε πολύ πιο ήρεμη και θα αισθάνεστε πως έχετε μεγαλύτερο έλεγχο σε ό,τι συμβαίνει. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, τις παρακάτω ιδέες για να κάνετε έναν αρχικό προγραμματισμό.

Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε

 

 • Πείτε «ναι» στα προγεννητικά μαθήματα. Αποτελούν την καλύτερη πηγή πληροφόρησης, προετοιμασίας και υποστήριξης. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσετε όσα περισσότερα μαθήματα μπορείτε. Ρωτήστε το γυναικολόγο ή τη μαία σας για το πού να απευθυνθείτε.
 • Υπάρχουν επίσης πολλά βιβλία και DVD που μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τον τοκετό. Αν παρακολουθείτε προγεννητικά μαθήματα ζητήστε απ’ την υπεύθυνη μαία να σας συστήσει κάποια.
 • Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει και να απαντήσει όποιες απορίες έχετε σχετικά με τον τοκετό.

 

Εστιάστε στο να παραμείνετε ήρεμη

 

 • Το να είστε σωματικά και συναισθηματικά ήρεμη θα βοηθήσει το σώμα σας να ακολουθήσει το ρυθμό του τοκετού.
 • Αν είστε χαλαρή, οι μύες σας θα αντεπεξέλθουν καλύτερα στην ένταση που συνεπάγεται ο τοκετός, ενώ αντίθετα αν οι μύες σας είναι σφιγμένοι και νιώθετε τρομαγμένη, το σώμα σας σχεδόν θα πολεμά τον εαυτό του.
 • Όταν είστε ήρεμη θα μπορείτε να αναπνέετε πιο βαθιά και αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να παραμείνει και αυτό ήρεμο καθώς θα προσλαμβάνει αρκετό οξυγόνο.

 

Βρείτε το δικό σας τρόπο για να νιώσετε καλύτερα

 

 • Αν νιώθετε πως θέλετε να διώξετε την ένταση απ’ το σώμα σας, επιλέξετε ένα χλιαρό μπάνιο και απολαύστε την αίσθηση της χαλάρωσης που σας προσφέρει.
 • Το ανθρώπινο άγγιγμα είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό, γι’ αυτό ζητήστε απ’ το σύντροφό σας να σας αγκαλιάσει ή να σας κρατά κατά τη διάρκεια των συσπάσεων. Αν πονάει η μέση σας ζητήστε απ’ το σύντροφό σας να σας κάνει ένα απαλό μασάζ.
 • Οι φωνές μπορεί να σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα, γι’ αυτό μην καταπιέζεστε! Μην ντρέπεστε. Σκεφτείτε τους αθλητές που δεν ντρέπονται να εκτονωθούν με ένα μούγκρισμα ή βογγητό παρόλο που τους παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι!

 

Αναζητήστε υποστήριξη απ’ τους γύρω σας

 

 • Έχει αποδειχτεί πως οι γυναίκες που έχουν κάποιον δικό τους να τις στηρίζει παρουσιάζουν μειωμένη ανάγκη για παυσίπονα και χρειάζονται λιγότερες ιατρικές παρεμβάσεις στη διάρκεια του τοκετού.
 • Μιλάτε στο γιατρό σας και το ιατρικό προσωπικό. Αν σας ανησυχεί οτιδήποτε απ’ όσα συμβαίνουν ή αν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε, απλά ρωτήστε. Είναι δουλειά τους να σας βοηθήσουν να είστε ήρεμη και σίγουρη για την εξέλιξη της διαδικασίας.