Προγεννητικά μαθήματα, προετοιμαστείτε για τον τοκετό

Προγεννητικά μαθήματα, προετοιμαστείτε για τον τοκετό

Τα προγεννητικά μαθήματα είναι πραγματικά ανεκτίμητα για τη μέλλουσα μητέρα και το σύντροφό της. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τον τοκετό και αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να λύσετε τις απορίες σας γύρω απ’ τη γέννηση του μωρού σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να νιώθετε πιο ήρεμη.

 

Γιατί είναι χρήσιμα τα προγεννητικά μαθήματα;

Μια καλή ομάδα προγεννητικών μαθημάτων θα σας ενημερώσει για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε:

  • Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε για τον τοκετό: πιθανότατα θα σας μιλήσουν για τις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το σώμα σας σε φόρμα, θα σας μάθουν τις τεχνικές αναπνοών και εύκολες κινήσεις μασάζ, ώστε ο σύντροφός σας να σας βοηθήσει να μείνετε ήρεμες τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού.
  • Τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια του τοκετού: στα προγεννητικά μαθήματα θα ενημερωθείτε για όλη την εξέλιξη του τοκετού, μαζί με λεπτομέρειες για τις πιθανές ιατρικές διαδικασίες και επεμβάσεις. Επίσης, οι μαίες θα σας ενθαρρύνουν να σκεφτείτε από τώρα τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις και τις αναμενόμενες αλλαγές σε εσάς και το σύντροφό σας στο διάστημα της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό.
  • Πώς να αντεπεξέλθετε στον τοκετό: θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τις διάφορες στάσεις που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την ώρα του τοκετού και να πειραματιστείτε με αυτές πριν τη μεγάλη μέρα. Θα σας δώσουν επίσης πληροφορίες γύρω απ’ τις μεθόδους αναλγησίας, θα συζητήστε για διάφορες πιθανές καταστάσεις που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν κατά τον τοκετό και να σκεφτείτε προκαταβολικά τι θα θέλατε να συμβεί.
  • Προετοιμασία για τη ζωή μ’ ένα νεογέννητο μωρό: τα προγεννητικά μαθήματα θα σας βοηθήσουν επίσης να προετοιμαστείτε, συναισθηματικά και πρακτικά, για τη ζωή με το νεογέννητο μωρό σας. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να πάρετε συμβουλές από τις μαίες και φυσικά απ’ τις πιο έμπειρες μητέρες που είναι πιθανό να συμμετέχουν στην ομάδα.
  • Είναι επίσης σπουδαίες για την κοινωνική σας ζωή: δεν θα είναι όλες οι φίλες σας έγκυες και ίσως να μην μπορούν να αντιληφθούν τη φάση που ζείτε αυτή τη στιγμή. Οι ομάδες αυτές σας προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία να συζητάτε με άλλους μέλλοντες γονείς που θα έχουν παρόμοιες ανησυχίες και απορίες με σας. Για την ακρίβεια, πολλές έγκυες που γνωρίζονται στα προγεννητικά μαθήματα κρατούν επαφή και αναπτύσσουν φιλίες.

Το βασικότερο είναι να πάρετε την απόφαση. Οι περισσότερες ομάδες διαρκούν περίπου 10 εβδομάδες. Μπορείτε να κλείσετε τη θέση σας απ’ την 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά. Μια καλή ιδέα είναι να βάλετε μια υπενθύμιση στο ημερολόγιό σας ώστε να ερευνήσετε απ’ την αρχή της εγκυμοσύνης σας τις επιλογές που υπάρχουν στην περιοχή σας.