Τι γίνεται αν χρειαστεί να προκληθεί ο τοκετός

Τι γίνεται αν χρειαστεί να προκληθεί ο τοκετός

Παρόλο που το πιθανότερο είναι ο τοκετός σας να ξεκινήσει φυσιολογικά, μεταξύ της 37ης και 41ης εβδομάδας, ρίξτε μια ματιά στις πληροφορίες για την πρόκληση τοκετού, για την περίπτωση που το μωρό σας παρατείνει την παραμονή του στη μήτρα σας. Κι αυτό γιατί γνωρίζοντας όλες σας τις επιλογές, θα νιώθετε πιο ήρεμη για ό,τι πρόκειται να συμβεί όταν έρθει η ώρα. Μην ανησυχείτε, η πρόκληση είναι σχετικά ανώδυνη και απ’ τη στιγμή που θα γίνει, συνήθως ο τοκετός εξελίσσεται γρήγορα.

 

Γιατί μπορεί να χρειαστεί η πρόκληση

Είναι αρκετοί, συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν σε πρόκληση τοκετού:

  • Μπορεί να έχουν σπάσει τα νερά σας αλλά να μην έχουν ξεκινήσει οι συσπάσεις.
  • Ίσως να υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας και να χρειαστεί να γεννηθεί το μωρό σας συντομότερα.
  • Μπορεί να έχει περάσει κατά πολύ η πιθανή ημερομηνία του τοκετού σας.

 

Πώς γίνεται η πρόκληση του τοκετού;

Οι γιατροί μπορούν να προκαλέσουν τον τοκετό με πολλούς τρόπους. Στη χειρότερη περίπτωση θα νιώσετε άβολα ή έναν ελαφρύ πόνο, οι ασκήσεις αναπνοών όμως θα σας βοηθήσουν να τον ξεπεράσετε.

Θυμηθείτε πως όταν προκληθεί ο τοκετός, τα πράγματα μπορεί να προχωρήσουν αρκετά γρήγορα, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένη. Απ’ την άλλη πλευρά, μπορεί μερικές φορές να χρειαστεί μία με δυο μέρες για να ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού γι’ αυτό μην πανικοβληθείτε αν δεν συμβεί κάτι αμέσως.
Στη συνέχεια θα διαβάσετε περισσότερα για τις μεθόδους πρόκλησης τοκετού:

  • Δακτυλικός διαχωρισμός των υμένων από το τραχηλικό στόμιο: μοιάζει αρκετά με την κολπική εξέταση. Ο γιατρός θα διαπεράσει με το δάχτυλό του απαλά τον τράχηλό σας και θα προσπαθήσει να τον ανοίξει ελαφρά για να ενθαρρύνει την έναρξη του τοκετού. Αν η μέθοδος έχει επιτυχία, ο τοκετός συνήθως ξεκινά μέσα σε 24 – 48 ώρες (ο τρόπος αυτός δεν είναι πάντα αποτελεσματικός γι’ αυτό μην ανησυχήσετε αν δεν προκληθεί τοκετός).
  • Ρήξη των μεμβρανών: με ένα μακρύ και λεπτό εργαλείο, σαν βελόνα του πλεξίματος, ο γιατρός τρυπά τις μεμβράνες του αμνιακού σάκου. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η έναρξη των συσπάσεων.
  • Προσταγλανδίνη: μια ορμόνη που διεγείρει τον τοκετό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζελέ ή υπόθετο που εισέρχεται στην είσοδο της μήτρας σας.
  • Ωκυτοκίνη (Syntocinon): μπορεί να χορηγηθεί μέσω ορού προκαλώντας κάποιες αρκετά έντονες συσπάσεις.