Συσπάσεις

Συσπάσεις

Όπως τόσα άλλα θέματα της εγκυμοσύνης, κάθε γυναίκα νιώθει διαφορετικά τις συσπάσεις. Καθώς θα πλησιάζετε στον τοκετό θα γίνονται πιο έντονες και συχνές, αποτελώντας μια προειδοποίηση της φύσης ότι το μωρό σας έρχεται. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις συσπάσεις του τοκετού και τι να περιμένετε.

 

Τι προκαλεί τις συσπάσεις;

Νιώθετε μια σύσπαση όταν απελευθερώνεται μια ορμόνη, που ονομάζεται οξυτοκίνη, η οποία ενθαρρύνει τους μύες της μήτρας σας να συσπαστούν και να χαλαρώσουν. Το αποτέλεσμα είναι η σκλήρυνση και το σφίξιμο της μήτρας σας καθώς το κεφάλι του μωρού σας σπρώχνει τον τράχηλο, ανυπομονώντας να βγει στον κόσμο.

Πώς θα αισθανθώ τις συσπάσεις;

Κάθε έγκυος βιώνει με διαφορετικό τρόπο τις συσπάσεις, γενικά όμως ξεκινούν σαν κράμπες που μοιάζουν σαν να σφίγγει μια ζώνη το επάνω μέρος της κοιλιάς σας ή περίπου σαν τους πόνους της περιόδου ή σαν ήπιος πόνος στη μέση.

Οι συσπάσεις, σε αντίθεση με τις προπαρασκευαστικές ωδίνες (Braxton Hicks), έχουν σταθερό ρυθμό. Όσο κοντεύετε να γεννήσετε, οι συσπάσεις θα γίνονται πιο έντονες και θα πυκνώνουν.

Πώς να αντεπεξέλθετε στις συσπάσεις;

Κατά τα πρώτα στάδια του τοκετού, θα σας φανούν πολύ χρήσιμες οι τεχνικές αναπνοών που πιθανόν μάθατε στα προγεννητικά μαθήματα. Όταν όμως φτάσετε στο μαιευτήριο και οι συσπάσεις γίνουν πιο έντονες, μπορεί να χρειαστεί να σας χορηγηθεί κάποιο αναλγητικό. Στο δεύτερο στάδιο του τοκετού οι συσπάσεις γίνονται πιο ανεκτές καθώς θα μπορείτε να σπρώχνετε το μωρό σας.