Αιμορραγία, σταγόνες και εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη

Αιμορραγία, σταγόνες και εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη

Πέρα απ’ όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στο σώμα σας, μπορεί να υπάρχουν και μερικές εμφανείς εξωτερικά. Μπορεί να ανακαλύψετε πως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχετε περισσότερες κολπικές εκκρίσεις απ’ το συνηθισμένο ή πως αλλάζει η πυκνότητά τους. Μπορεί επίσης να δείτε μερικές σταγόνες καφετί ή ροζ αίμα, κάτι αρκετά συνηθισμένο στο πρώτο τρίμηνο. Αν, ωστόσο, έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, σας συνιστούμε να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας.

 

Τι είναι οι σταγόνες αίματος κατά την εγκυμοσύνη;

Οι σταγόνες αυτές μοιάζουν με μια πολύ ελαφριά περίοδο και στην πραγματικότητα είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στο πρώτο τρίμηνο. Το αίμα ενδέχεται να προέρχεται από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα σας, κάτι που σημαίνει την αρχή της κύησης.
Οι σταγόνες αίματος μαζί με άλλα συμπτώματα θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη μιας πιο σοβαρής κατάστασης, είτε αποβολής, είτε εξωμήτριου κύησης. Γι’ αυτό και είναι πάντα προτιμότερο να επικοινωνείτε με το γιατρό σας αν δείτε αίμα σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης σας.
Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου θα μπορούσε να συνδέεται με πρόωρο τοκετό, επομένως αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για να τηλεφωνήσετε στο γυναικολόγο σας το συντομότερο δυνατό. Το πιο πιθανό είναι πως θα σας καθησυχάσει, αλλά είναι προτιμότερο να το ελέγξετε, για να αποκλείσετε κάθε κακό ενδεχόμενο.

Αιμορραγία

Η αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ανησυχητική, είναι όμως αρκετά συνηθισμένη.
Στα πολύ αρχικά στάδια της κύησης, μπορεί να έχετε για μία ή δύο μέρες ελαφριά αιμόρροια καθώς εμφυτεύεται στη μήτρα το γονιμοποιημένο ωάριο. Αργότερα, όταν ο πλακούντας προσκολλάται στο ενδομήτριο, μπορεί επίσης να προκληθεί ελαφριά αιμορραγία. Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να μαλακώσει ο τράχηλος με αποτέλεσμα να προκληθεί αιμορραγία στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.
Η αιμορραγία μπορεί επίσης να σχετίζεται με μια μόλυνση στον κόλπο ή τον τράχηλο ή έναν πολύποδα (μια καλοήθη νεοπλασία). Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί μετά από συνουσία. Ενημερώνετε πάντα το γυναικολόγο σας για οποιασδήποτε μορφής αιμορραγία σας παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας καθώς μπορεί να χρειαστεί να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθούν τα αίτια.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αιτίες της αιμορραγίας στα αρχικά στάδια δεν ανακαλύπτονται ποτέ και η εγκυμοσύνη συνεχίζεται μέχρι τέλους με τη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις κατά την εγκυμοσύνη

Αν παρατηρήσατε αυξημένες εκκρίσεις τώρα που είστε έγκυος, μην ανησυχείτε καθώς είναι φυσιολογικό. Προκαλούνται απ’ την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του κόλπου σας. Οι εκκρίσεις αυτές είναι λεπτόρευστες, λευκές και δεν προκαλούν ενοχλήσεις. Ίσως παρατηρήσετε πως γίνονται πιο έντονες όσο πλησιάζει η μέρα του τοκετού.
Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις, οι εκκρίσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη για μόλυνση ή μύκητες, ειδικά αν νιώθετε φαγούρα ή κάψιμο. Αν είναι αυτή η αιτία, πιθανότατα θα είναι πιο παχύρευστες, κιτρινωπές ή πρασινωπές και μπορεί να μυρίζουν. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας, ο οποίος θα διενεργήσει τις απαραίτητες εξετάσειςκαι θα σας συστήσει την ανάλογη θεραπεία.

Αντιμετωπίζοντας τις έντονες εκκρίσεις

Συνήθως οι εκκρίσεις αποτελούν περισσότερο μια ενόχληση παρά κάτι πιο σοβαρό. Αν έχετε πολλές εκκρίσεις, θυμηθείτε πως θα σταματήσουν όταν γεννηθεί το μωρό σας. Δείτε μερικούς απλούς τρόπους για να νιώθετε πιο άνετα:

  • Αν η κατάσταση σας δυσκολεύει ή σας κάνει να νιώθετε άβολα με το εσώρουχό σας, χρησιμοποιήστε σερβιέτες.
  • Πλένεστε συχνά με χλιαρό νερό, αλλά αποφεύγετε τα αρωματικά σαπούνια τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τυχόν μόλυνση.
  • Φοράτε απαλά, βαμβακερά εσώρουχα.