Εγκυμοσύνη και ζαλάδες

Εγκυμοσύνη και ζαλάδες

Είναι αρκετά συνηθισμένο να έχετε μερικές φορές παροδικές σκοτοδίνες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πέρα από μια ζαλάδα, δεν θα πρέπει να σας προκαλούν πολλά προβλήματα. Αν όμως οι σκοτοδίνες σας ανησυχούν, ζητήστε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.

Γιατί μπορεί να έχετε ζαλάδες

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το σύστημα που μεταφέρει το αίμα στο σώμα σας αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό προκειμένου να επιτρέψει στο αίμα να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας. Αυτό σημαίνει πως η κυκλοφορία του αίματός σας αρχίζει να δουλεύει «υπερωρίες». Επίσης, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ζαλάδα και αδιαθεσία μπορεί να σας προκαλεί και η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.

Ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλες αιτίες για τις ζαλάδες στην εγκυμοσύνη

  • Αν είσαστε νηστική για κάποια ώρα, μπορεί να πέσουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας προκαλώντας σας έναν ελαφρύ ίλιγγο. Ένα σνακ θα σας δώσει την τόνωση που χρειάζεστε.
  • Η εγκυμοσύνη σάς κάνει να ζεσταίνεστε περισσότερο και η υπερθέρμανση μπορεί να σας προκαλεί τάση για λιποθυμία. Λίγος καθαρός αέρας και ένα κρύο ρόφημα θα σας δροσίσουν.
  • Αν έχετε απ’ τη φύση σας χαμηλή πίεση, μπορεί κι αυτό να είναι αιτία για να νιώθετε ζαλάδες.

 

Μικρές συμβουλές για να γλιτώσετε από τις ζαλάδες

Καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει θα αλλάξει το κέντρο βάρους σας, γι’ αυτό αρχίστε να ρίχνετε τους ρυθμούς σας για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και χαλαρώστε:

  • Αποφύγετε να σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι ή την καρέκλα.
  • Μην το παρακάνετε με το ζεστά μπάνια. Μην ανεβάζετε πολύ τη θερμοκρασία του σώματός σας.
  • Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα καθώς η πείνα μπορεί να ρίξει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας.
  • Μετράτε συχνά την πίεσή σας στο γυναικολόγο ή το φαρμακοποιό σας.
  • Πίνετε άφθονα υγρά ώστε να ενυδατώνεται ο οργανισμός σας.

 

Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Αν διαπιστώσετε πως έχετε συχνά λιποθυμική τάση και ζαλάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ειδικά αν ταυτόχρονα θολώνει η όρασή σας, έχετε ταχυπαλμία, ναυτία ή πονοκεφάλους, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.