Βάρος και εγκυμοσύνη

Βάρος και εγκυμοσύνη

Το σημαντικότερο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να βρεθεί μία ισορροπία στη διατροφή σας, έτσι ώστε να πάρετε τα απαραίτητα για μια υγιή εγκυμοσύνη επιπλέον κιλά, χωρίς να χάσετε τον έλεγχο του βάρους σας. Υπάρχουν ορισμένα υγιή επίπεδα αύξησης βάρους, ανάλογα με το αρχικό σας βάρος. Αν τα ξεπεράσετε μπορεί να εκθέσετε τον εαυτό σας στον κίνδυνο να παρουσιαστούν ορισμένα προβλήματα υγείας.

 

Πόσο βάρος θα πρέπει να πάρω;

Το συνολικό βάρος που θα πρέπει να πάρει μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα θέμα για το οποίο διαφωνούν ακόμη και οι ειδικοί. Γενικά μπορείτε να το υπολογίσετε απ’ το βάρος, το ύψος και το σωματότυπο σας. Είναι σημαντικό να παίρνετε βάρος σταθερά και σταδιακά. Κάθε οργανισμός ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς, γι’ αυτό να μην ανησυχήσετε εάν πάρετε περισσότερο βάρος τη μία εβδομάδα και κάπως λιγότερο την άλλη.

ΔΜΣ* Επιθυμητή αύξηση βάρους κατά προσέγγιση
20 ή λιγότερο Από 12,5 έως 18 κιλά
20 – 26 Από 11,5 έως 16 κιλά
26 ή περισσότερο Από 7 έως 11,5 κιλά

Αν είστε κάτω των είκοσι ετών, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι προτιμότερο να πάρετε τα ανώτερα κιλά που συστήνονται αναλογικά με το ΔΜΣ που είχατε πριν την εγκυμοσύνη.
*ΔΜΣ: Δείκτης Μάζας Σώματος

Είναι ασφαλές να χάσετε βάρος κατά την εγκυμοσύνη;

Είναι αλήθεια πως τα παραπανίσια κιλά μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες επιπλοκών, ανάμεσά τους υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης της κύησης και πρόωρος τοκετός, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ασφαλές να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν σας λείπουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά, θα στερήσετε απ’ το παιδί σας ένα υγιές και χαρούμενο ξεκίνημα στη ζωή του.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή και θρεπτική διατροφή που να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες, χωρίς να σας προσθέσει επιπλέον κιλά που δεν τα έχετε ανάγκη.

Έχοντας χαμηλό βάρος στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης

Το χαμηλότερο απ’ το φυσιολογικό βάρος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, έτσι αν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να φτάσετε σ’ ένα υγιές βάρος πριν συλλάβετε. Αν είστε ήδη έγκυος, συζητήστε με το γιατρό σας για μια υγιεινή διατροφή που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια υγιή πρόσληψη βάρους.