Οι πρώτες 1000 μέρες

Οι Πρώτες 1000 Ημέρες, μια μοναδική ευκαιρία για την υγεία του παιδιού σου στο μέλλον!

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για τις Πρώτες 1000 Ημέρες;

Οι πρώτες 1000 ημέρες αφορούν την περίοδο από τη σύλληψη μέχρι και τα δεύτερα γενέθλια του μωρού.

Οι Πρώτες 1000 Ημέρες
Εγκυμοσύνη 270 ημέρες + 1ος χρόνος 365 ημέρες + 2ος χρόνος 365 ημέρες

 

Τι συμβαίνει τότε;

Οι Πρώτες 1000 Ημέρες είναι μια περίοδος ταχύτατης ανάπτυξης και σημαντικών εξελίξεων για το μωρό σου: μαζί με το σώμα και τα όργανα που εξελίσσονται, αναπτύσσονται επίσης ο εγκέφαλος, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Μάλιστα, αυτή την περίοδο η σωματική και διανοητική του ανάπτυξη βρίσκονται στο υψηλότερο ποσοστό που θα βρεθούν ποτέ στη διάρκεια της ζωής του. Η πρόσληψη των σωστών θρεπτικών συστατικών κατά την περίοδο αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να διευκολυνθεί αυτή η ανάπτυξη.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η διατροφή αυτή την περίοδο;

Οι Πρώτες 1000 Ημέρες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για να χτίσεις την υγεία του παιδιού σου για το μέλλον. Τα μωρά συλλαμβάνονται και γεννιούνται με το δικό τους DNA, ένα μοναδικό συνδυασμό γονιδίων που παραμένει ο ίδιος σε όλη τους τη ζωή. Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, ωστόσο, υποδεικνύουν πως αυτό το γενετικό αποτύπωμα παίζει ρόλο μόνο για το 20%, το πολύ, της μελλοντικής τους υγείας.

Όπως γνωρίζουμε σήμερα, ο τρόπος που εκφράζονται τα γονίδια του μωρού οφείλεται στον «προγραμματισμό» τους. Μελέτες έχουν δείξει πως η περίοδος από τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη μέχρι τη νηπιακή ηλικία, μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία ενός παιδιού.

Με άλλα λόγια, εξασφαλίζοντας μια σωστή διατροφή και ένα σωστό τρόπο ζωής στη διάρκεια αυτής της τόσο σημαντικής περιόδου των «1000 ημερών», μπορείς να “προγραμματίσεις” τα γονίδια του μωρού σου ώστε να εκφραστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο μέλλον.

Η διατροφή κατά τις Πρώτες 1000 Ημέρες δεν επηρεάζει μόνο βραχυπρόθεσμα την υγεία του μωρού, αλλά έχει και μια ισχυρή επίδραση στη μακροπρόθεσμη υγεία του, κατά την ενήλικη ζωή του. Οι διατροφικές επιλογές κατά τις Πρώτες 1000 Ημέρες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών όπως παχυσαρκία, ελλιπή ανάπτυξη, διαβήτη, αλλεργίες και καρδιοπάθεια στην πορεία της ζωής του παιδιού.

Αυτό το ήξερες;
Το σωστό περιβάλλον μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση τουλάχιστον του 80% της υγείας του μωρού σου στο μέλλον.

Η σημασία της υγείας της μαμάς πριν και κατά την εγκυμοσύνη

Πέρα από το περιβάλλον, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ο τρόπος ζωής και η διατροφή, ο άλλος σημαντικός παράγοντας για τη μελλοντική υγεία του μωρού σου είσαι εσύ!

Όπως πιθανών να γνωρίζεις, η σωστή διατροφή και η προσοχή στην υγεία σου πριν από τη σύλληψη, κατά την εγκυμοσύνη και κατά το διάστημα του θηλασμού προσφέρει στο μωρό ένα καλό ξεκίνημα για τη ζωή. Πρόσφατη έρευνα έχει βρει πως η υγεία της μητέρας έχει μια πολύ βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας επίδραση στο μωρό της απ’ όσο πιστεύαν μέχρι σήμερα.

Η διατροφή στο ξεκίνημα της ζωής, στην εμβρυική και τη βρεφική ηλικία, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού, καθώς και στο πώς απορροφά και χρησιμοποιεί ο οργανισμός του τις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά, που με τη σειρά τους ενδέχεται να επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, αλλεργίες, καρδιοπάθεια και διαβήτη αργότερα στη ζωή.

Διατροφή για μια καλύτερη υγεία στο μέλλον

Η Nutricia έχει στόχο να βελτιώσει μέσω της διατροφής, σε κάθε στάδιο της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας και για τις πρώτες 1000 μέρες, την υγεία των παιδιών του σήμερα και του αύριο υποστηρίζοντας και συμβουλεύοντας τη μητέρα από την πρώτη στιγμή που ξεκινά η ζωή του μωρού της.

Η θετική επίδραση της διατροφής στην υγεία για το μέλλον με μια ματιά:

Παρέχοντας στο παιδί σου τη σωστή διατροφή και το σωστό τρόπο ζωής μπορείς να:

  • επηρεάσεις το μεταβολισμό του, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου να γίνει παχύσαρκο ή υπέρβαρο στο μέλλον
  • επηρεάσεις την ανάπτυξη του εγκεφάλου του και τη μελλοντική διανοητική του υγεία
  • βοηθήσεις να χτιστεί ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
  • βοηθήσεις να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργιών και μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως είναι η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης αργότερα στη ζωή του

Είναι λοιπόν σημαντικό να προσφέρεις στο παιδί σου το καλύτερο ξεκίνημα, με το σωστό Διατροφικό Προγραμματισμό, για ένα πιο υγιές μέλλον!


Ιατρική Επιμέλεια: Dr Ιωάννης Καλογήρου μαιεύτηρας γυναικολόγος MD, DFFP, DRCOG
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής